Wednesday, December 28, 2011

YUAN, DOLLAR DAN EMAS

1.  Minggu ini matawang China iaitu Yuan mencecah nilai tukaran tertinggi berbanding Dollar Amerika.

2. Antara faktor adalah kerana China menukar pegangan atau simpanan asing mereka termasuk Dollar kepada emas dan lain-lain matawang secara besar-besaran.

3.Seperti diketahui, Amerika dan Eropah berniat untuk melemahkan fungsi emas sebagai matawang rezab antarabangsa. Mereka tidak mahu melihat negara-negara lain beralih kepada emas berbanding Dollar atau Euro.

4.China tanpa mengambil kira faktor sentimen politik atau perniagaan, menukar rezab mereka walaupun mendapat tentangan para peniaga Amerika.

5.Tindakan China ini seolah-olah memperlekehkan pengunaan Dollar sebagai matawang dunia. Dan ini sangat menyakitkan hati Amerika.


6. Ironinya, China masih menambat Yuan kepada Dollar dengan kadar yang rendah yang membolehkan Yuan terus berada nilai yang lebih rendah dari yang sepatutnya dan memberi kelebihan dalam perniagaan global.

7. Satu hari nanti saya pasti matawang Yuan akan mengantikan matawang Dollar sebagai 'reserve currency' dimana ia di gunakan sebagai matawang untuk perniagaan antarabangsa.

8. Amerika sekarang menikmati kelebihan matawang Dollar dimana mereka boleh mencetak sesuka hati mereka tanpa perlu risau akan lambakan yang menyebabkan nilai Dollar merusut.

9. Contoh jika Arab Saudi menjual minyak dengan thailand, maka Thailand perlu membeli matawang Dollar untuk membeli minyak dari Arab Saudi. Dan yang membimbangkan adalah dimana negara-negara Arab ini mempunyai simpanan Dollar mencecah angka trillion.

10. Sebab inilah orang-orang arab kurang bersetuju jika perniagaan antara negara islam dijalankan dalam emas kerana mereka mempunyai simpanan Dollar yang banyak.

11. Dan Malaysia juga perlu mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengurangkan rezab negara yang disimpan dalam bentuk Dollar kepada emas kerana satu masa nanti Dollar akan dilihat hanya seperti kertas yang tiada nilai.

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI